Kiekvieną pavasarį miške laukia malonumas, žvilgtelėjęs į žemę, su savo neabejotinu kvapu, laukinių česnakų lapai tik prašo juos nuskinti ir jais mėgautis. Čia yra mūsų patogus vadovas, kaip jį atpažinti ir kur ir kada eiti ieškoti pašaro. Plius virimo patarimai ir receptų įkvėpimas!
Peršokti į:
Kas tai?
Laukinis česnakas yra laukinis svogūnų augalo giminaitis. Ji yra gimtoji Europoje ir moksliškai žinoma kaip Allium Ursinum. Anglijoje jis žinomas bendru pavadinimu Ramsons. O Vokietijoje ir Austrijoje tai vadinama Bärlauch, pažodžiui reiškiant Meškos porą.
Akivaizdu, kad šis vardas kilo iš rudojo lokio pomėgio pavasarį iškasti ir suvalgyti svogūnėlius!
Jis turi skanų, šviežią česnako skonį ir yra vienas iš populiariausių nemokamų maisto produktų pavasarį pašarams.
Kaip atpažinti
- Lapai yra ryškiai žalios spalvos su smailia forma.
- Lemputės yra maži ir balti.
- Gėlės yra baltos šešių smailių žvaigždžių formos, išdėstytos ant vienos gėlės galvos.
- Kvapas yra stiprus, aštraus česnako aromato.
Geriausias laukinių česnakų būdas yra kvapas. Suspauskite rankoje lapą, o aromatas turėtų stipriai kvepėti česnaku. Būkite atsargūs, naudodami tai, kad nustatytumėte vėlesnius lapus, nes kvapas gali tvyroti ant rankų ir klaidingai identifikuoti nuodingą išvaizdą.
Panašūs augalai ir nuodingos išvaizdos
Yra keletas panašių valgomųjų augalų, kurie kartais dar vadinami „laukiniais česnakais“.
JAV ir Kanadoje yra susijusi gamykla Allium tricoccum kuris atrodo labai panašus ir yra valgomas. Jis paprastai žinomas pavadinimu „Ramps“ arba „Laukinis poras“ ir yra laukinis delikatesas ir grėsmingas augalas.
Taip pat yra Allium triquetrum, kurio gimtinė yra Viduržemio jūros regione Europoje ir Afrikoje. Dėl trikampio stiebo formos jis paprastai vadinamas trimis kampais česnakais arba trimis porais.
Laukiniai česnakai vs pakalnutė
Labiausiai paplitusi išvaizda, į kurią turėtumėte būti atsargūs ieškodami pašarų, yra slėnio lelija, Convallaria majalis, kuris yra labai nuodingas. Žydėdami jas lengva atskirti – pakalnutė turi baltas varpo formos gėles, o ne tokias žvaigždes kaip Ramsons. Tačiau anksčiau sezono metu lapai yra nepaprastai panašūs.
Ieškokite skiriamojo bruožo, kuris yra laukinis česnakas Allium ursinum turi lapus, kurie formuojasi augalo pagrinde, o slėnio lelija gali turėti du ar daugiau lapų ant stiebo, suskaidyto augalo aukštyn.
Geriausias būdas atpažinti Allium ursinum yra sekti nosį – lapai stipriai kvepia česnaku. Tiesiog įsitikinkite, kad kvapas sklinda iš lapo, kurį bandote atpažinti, ir nelieka ant rankų nuo kai kurių anksčiau sutrintų laukinių česnakų!
Būkite visiškai tikri, kad peržiūrėtumėte šį vadovą kaip išvengti slėnio paklydimo Ramsonais autorius Paulas Kirtley.
Kiti galimi nuodingi panašumai
Laukinis česnakas taip pat gali būti painiojamas su rudeniniu krokusu, dar vadinamu pieviniu šafranu, Colchicum autumnale. Jaunesni Viešpaties ir Ponios lapai, Arum maculatum, taip pat gali būti galimas painiavos šaltinis.
Kaip visada ieškodami pašaro, visada būkite 100% tikri, kad tai, ką teisingai atpažįstate ir ką išsirenkate, yra saugu valgyti.
Kur jį rasti
Laukiniai česnakai mėgsta augti drėgnose pamiškėse visoje Europoje. Jai ypač patinka senovės lapuočių miškai. Jis auga dideliais lopais per miško grindis ir dažnai jį galima rasti šalia mėlynųjų varpelių Anglijoje. Tai gana įprastas augalas kaime. Nors vietiniu mastu kartais gali būti nedaug, kitose vietose yra tiek daug, kad viskas, ką galite pamatyti, yra ramunės, padengiančios visą miško grindis.
Mes asmeniškai rinkome laukinius česnakus visoje JK, Vokietijoje, Austrijoje ir Slovėnijoje. Keliaudami mes visada atkreipėme į tai akis ir nosį!
Kokios dalys yra valgomos?
The lapai dažniausiai renkami ir valgomi, bet ar žinojote, kad visas augalas yra valgomas!
The lemputė yra valgomas, bet labai mažas ir mažiau skoningas, skirtingai nei auginamas česnakas. Maitinant maistą, mes rekomenduojame palikti svogūną taip, kad dirvožemis liktų nesutrikęs.
The stiebas galima naudoti kaip ir laiškinius česnakus. Senesni stiebai gali būti šiek tiek kramtomi ir kieti.
Balta gėlės taip pat galima valgyti. Nuplaukite juos ir naudokite kaip gražų garnyrą prie salotų, sriubų ir kitų patiekalų.
The sėklų ankštys (po žiedų susiformuojantys žali pumpurai) taip pat yra valgomi!
Kada rinktis
Pavasarį! Didžiausias skynimo sezonas yra kovas ir balandis, nors jis gali pasirodyti jau vasario mėnesį ir vis tiek bus geras rinkti dar birželio mėnesį. Lapai yra patys švelniausi ir skoningiausi, kol augalai dar nežydi. Paprastai žiedus galite rinkti pavasario viduryje, o sėklų ankštis – pavasario pabaigoje.
Kaip išsirinkti
Rinkdami laukinius česnakus, netrukdykite svogūnėlio, tiesiog naudokite žirkles ar nagus, kad nuskintumėte lapą prie stiebo.
Lapai gali lengvai sutrinti, todėl pasiimkite gražų erdvų krepšį ar krepšelį, kad juos surinktumėte. Pabrėždami Erdvūs, norėsite daugybę skanių laukinių patiekalų parsinešti namo 😉
Paprastai jis auga dideliais lopais, todėl sunku paimti per daug, tačiau būkite atsargūs, kad neprisirinktumėte teritorijos.
Maitinimo ir saugos patarimai
- Patikrinkite, ar jūsų ieškomoje vietoje nėra jokių taisyklių, dėl kurių rinkimas yra neteisėtas, ar šalyje, kurioje esate, nėra saugomas augalas.
- Venkite rinktis šalia kelio ar iš dažnai šunų vedžiojimo vietų.
- Saugokitės erkių, kurios tuo pačiu metu yra sezono metu. Po rinkimo rekomenduojame pasitikrinti.
- Prieš valgydami, visada gerai nuplaukite pašarus.
- Visada būkite 100% tikri, kad tai, ką renkatės, yra tai, ką manote ir saugu valgyti.
Laikymas ir paruošimas
Prieš naudojimą kruopščiai nuplaukite.
Laukinius česnako lapus ir žiedų stiebus kelias dienas galite laikyti šaldytuve. Įdėkite stiebus į stiklainį su vandeniu, kad jie ilgiau išliktų žvalesni. Nelaikykite plastikiniame maišelyje, nes lapai suvystys daug greičiau.
Norėdami užšaldyti – nuplaukite, išdžiovinkite ir užšaldykite sandariame inde.
Lapus taip pat galima džiovinti dehidratatoriuje arba orkaitėje žemoje temperatūroje.
Gaminimo patarimai
Nepriklausomai nuo to, ką ruošiatės gaminti su užšertais lapais, nėra nieko tokio, kas būtų malonu, kaip valgis, gaminamas iš nemokamo maisto, kurį išdrįsote rinkti į mišką.
Norėdami kuo daugiau skonio, naudokite laukinius česnakus žalius. Štai keletas idėjų:
- Mėgaukitės šviežiais lapais ant tešlos duonos su alyvuogių aliejumi
- Sušiui suvynioti naudokite didelius lapus, o ne nori lapus
- Nupjaukite lapus ir suberkite juos į sumaišytas salotas
- Padarykite pesto
- Pabarstykite gražių gėlių ant grūdų ir salotų
- Sniebkite stiebus ir naudokite patiekalams papuošti, kaip kad naudotumėte laiškinius česnakus
Išvirtas laukinis česnakas tampa švelnesnio skonio.
Puikiai tinka naudoti kaip ir špinatus. Įmaišykite į makaronų padažus, karius, raudonuosius lęšius, lazaniją … Štai keletas mūsų receptų, kurie jus įkvėps!
Laukinių česnakų receptai
Pesto laukti! Mūsų veganišką laukinių česnakų pesto yra geriausias dalykas, kurį galima paruošti su šviežiai pašaruotais laukinių česnakų lapais.
Patikrinkite šį receptą
Pasigaminti savo gnocchi yra tikrai smagu, be to, jų skonis yra geresnis! Šie laukiniai česnakiniai gnocchi yra skoningas posūkis.
Patikrinkite šį receptą
Du mūsų mėgstamiausi dalykai kartu – laukinis česnakas ir humusas! Jis gyvybingas, gaivus ir labai skanus.
Patikrinkite šį receptą
Ši turtinga ir kreminė veganų sriuba yra pavasarinis skanėstas, gaivaus laukinio česnako skonio.
Patikrinkite šį receptą
Laimingų pašarų!
Sofi ir Paulius
Atsakomybės apribojimas: Šis įrašas skirtas įkvėpti pašarus. Kai ieškote maisto, turite sugebėti teisingai nustatyti, ką renkate, kitaip neturėtumėte to valgyti. Niekada nevalgykite jokio laukinio maisto be kelių teigiamo identifikavimo šaltinių.