Ankstyvą pavasarį apsižvalgykite savo vietiniame ūkininkų turguje ar sveiko maisto parduotuvėje ir galite rasti keistai atrodančių žalių ketvirčio dydžio susuktų daržovių, vadinamų smuikais. Jie pavadinti dėl panašumo į puošybinius smuikų ir kitų styginių instrumentų galus.
Bet nemirksi. Nes prieš sakydami „smuikininkai“ jų nebėra!
Kas yra „Fiddleheads“?
Vaiduokliai yra paparčiai, kol jie tampa paparčiais. Jie yra apipintas paparčio etapas, kai pavasarį jie tik pradeda šaudyti per žemę. Išlindę per derlingą, drėgną balandžio dirvą, jie greitai išaugo ir išsiskleidė, kartais užtrukę vos kelias dienas.
Nors visi paparčiai turi fiddlehead stadiją, tai stručio papartis, specifinė valgoma rūšis, tapo žodžio „fiddlehead“ sinonimu. Jų skonis dažnai apibūdinamas tarp šparagų, brokolių ir špinatų.
Kadangi ankstyvą pavasarį šios smuiko galvutės pasirodo tokiam trumpam laikotarpiui ir jas gali užauginti tik pavieniai žmonės, jos laikomos delikatesu ir gali būti gana brangios. Girdėjau, kai kurios specializuotos parduotuvės jas parduoda už 20 USD už svarą!
Bet jūs galite patys juos surinkti nemokamai! Jūs tiesiog turite žinoti, kur ieškoti.
Ir tuo smuikininkai yra tokie ypatingi.
Kur galiu rasti „Fiddleheads“?
Visoje Naujojoje Anglijoje ir rytinėse Kanados dalyse klestėjimo galvutės auga gausiai. Tačiau skirtingai nei daugelis laukinių valgomųjų augalų, kurie, atrodo, auga visur, pavyzdžiui, kiaulpienės, smuikininkai auga laukinėse ir drėgnose vietose. Ir todėl man patinka jų ieškoti. Jie labiau linkę jus šiek tiek atitraukti nuo sumušto kelio į Gamtą upių, upelių pakrančių ir pelkėtų vietovių pakraščiais.
Nors jų nėra sunku rasti, daugelis savo vietą slepia, todėl jų derlius nebus per didelis. Ir aš jaučiuosi taip pat! Dalis džiaugsmo vis tiek yra jų suradimas. Nėra nieko panašaus, kaip užkliūti už pleistro, apie kurį niekas kitas nežino. Jei reikia, užsirašykite, kad nepamirštumėte ateities. Turiu nešiojamąjį kompiuterį, kuriame yra maždaug šešios vietos, kurias radau per pastaruosius kelerius metus.
Kaip atpažinti netikėlius?
Aš pirmą kartą rekomenduočiau patyrusį vadovą būti saugus. Kai kurie smuikininkai atrodo kaip stručio paparčio veislės ir yra ne tik nevalgomi, bet gali būti toksiški. Prieš keletą metų su keletu patyrusių žolininkų atlikau keletą laukinių valgomųjų pasivaikščiojimų ir jie buvo labai naudingi.
Taip pat yra keletas gerų vadovų, kurie padės jums atpažinti smuikus ir kitus laukinius valgomus. Štai keletas, kuriuos rekomenduoju:
Pašarininko derlius autorius Samuelis Thayer
Valgomųjų laukinių augalų lauko vadovas autorius Lee Allenas Petersonas
Pirmą kartą juos pamačius, smuiko galvutes tampa labai lengva atpažinti. Jie yra ryškiai žali ir lengvai pastebimi tarp tamsaus dirvožemio, šakelių ir lapų, iš kurių jie atsiranda. Jie auga maždaug šešių grumstuose. Štai keletas vaizdų iš kai kurių gumulėlių, kurie tik pradeda žvilgtelėti per žemę:
Tai tikriausiai šiek tiek per anksti pasirinkti. Bet argi jie nėra gražūs? Manau, kad jie atrodo kaip maži žali miegantys drakonai. Bet kai jie žvilgčioja, jie pradeda sparčiai augti! Štai keletas paruoštų ir paruoštų derliui paruošimo:
Jie išliks tvirtai susukti, kol pasieks maždaug keturių – šešių colių aukštį. Kai susidursite su geru pleistru, jų kartu augs šimtai, jei ne tūkstančiai, o kai kurie augs greičiau nei kiti. Visos šio tinklaraščio nuotraukos buvo paimtos iš to paties pleistro tą pačią dieną. Bet po kelių savaičių jie visi atsiskleis. Čia yra gniužulo paveikslėlis, kurio negalima tik nuimti:
Kai jie auga už kelių centimetrų nuo žemės, jie turi tris pagrindinius bruožus. Pirmasis yra ryškiai žalias stiebas, kurį mes jau matėme. Antroji – plunksnai ruda, į popierių panaši medžiaga, dengianti ritinių šonus. Patinka taip:
Ta medžiaga arba pati nukrenta, arba galite ją pasiimti pati.
Trečiasis bruožas yra gilus griovelis stiebo viduje. Patinka taip:
Kaip rinktis „Fiddleheads“?
Išsirinkite juos, kol jie atsiskleidžia, kai jie yra maždaug nuo vieno iki keturių colių aukščio. Galite paprasčiausiai suspausti ir užfiksuoti kotelį maždaug nuo pusės colio iki colio nuo suvyniotos galvos. Ieškokite sandariau suvyniotų smuiko galvų ir nebijokite nuvalyti lapų, šakelių ir rąstų. Kartais didesnius rasite paslėptose, vėsiose vietose. Niekada nesirinkite grumsto. Palikite bent keletą neišrinktų smuikininkų. Priešingu atveju papartis mirs.
Rinkdamiesi popierinę rudą medžiagą galite lengvai nupūsti ar nuvalyti arba tiesiog grįžę namo palaukite ir nuplaukite.
Kaip gaminti „Fiddleheads“?
Pirmiausia įsitikinkite, kad juos ruošiate! Galite susirgti, jei valgysite juos žalius arba nepakankamai ilgai virsite.
Nuplaukite smuiko galvutes. Nepamirškite jų gerai paruošti, bet nepervirkite. Virkite vandenyje maždaug penkias ar septynias minutes arba garinkite dešimt – dvylika minučių. Tada lengvai patroškinkite svieste. Voila!
Norėdami sužinoti puikią knygą su 75 smuikininkų receptais, peržiūrėkite šią puikią mažą knygą:
Galite naudoti smuikius kaip ir bet kurią daržovę. Jie puikiai dirba su kiaušinių patiekalais, tokiais kaip omletai ir frittatas, puikiai dera su makaronų patiekalais, sriubomis ir bulvytėmis, bet taip pat dirba vieni kaip garnyras kartu su mėsa ir žuvimi. Aš jų turėjau kitą naktį su aviena ir bulvių koše.
Juos geriausia naudoti netrukus po skynimo, tačiau šaldytuve jie tarnaus mažiausiai savaitę. Net žiemos viduryje galite turėti smuikininkų, nes jie gali būti sušalę iki metų.