Vos tik prasideda daržovių marinavimo maratonas, galva gali ištinti nuo klausimo: „Pagal kurį receptą geriausia marinuoti burokėlius?“ Žinoma, tie, kurie daržovių marinavimu užsiima kasmet, turi mėgstamiausią burokėlių marinavimo receptą ir tikriausiai vėl marinuos pagal jį. Bet ką daryti, jei laiko patikrintų receptų nėra arba norisi pamėginti kažką naujo? Skubame į pagalbą ir norime pasiūlyti tris unikalius receptus, kurių dėka burokėlių marinavimas nekels jokių rūpesčių.
Saldžiarūgščiai marinuoti burokėliai
Jums reikės: 2 kilogramų virtų burokėlių, litro vandens, 2 šaukštų cukraus, šaukšto druskos, pusės stiklinės acto, juodųjų pipirų (nemaltų), lauro lapų. Sutarkuokite virtus burokėlius. Į vandenį supilkite actą, sudėkite cukrų, druską, įmeskite juodųjų pipirų ir lauro lapų. Šį marinatą užvirkite. Sudėkite burokėlius į marinatą ir dar kartą viską užvirkite. Sudėkite burokėlius su marinatu į iš anksto paruoštus sterilius stiklainius. Užsukite stiklainius ir juos apverskite dangteliais žemyn. Jei marinuojate nedidelį kiekį, galima stiklainių ir neversti, dangtelius pritrauks ir taip. Atvėsusius marinuotus burokėlius ilgesnį laiką laikykite vėsiai.
Prabangūs burokėliai raudonojo vyno acto ir juodųjų serbentų likerio marinate
Jei norite kiek kitokių burokėlių, kurie derėtų prie mėsos patiekalų ir suteiktų jiems šiek tiek ypatingesnio skonio, rekomenduojame šį unikalų receptą. Ingredientai: 2 dideli virti burokėliai, 1 arbatinis šaukštelis druskos, 1/3 stiklinės cukraus, 100 ml raudonojo vyno acto, 70 gramų juodųjų serbentų likerio, 160 mililitrų vandens. Nulupkite burokėlius ir smulkiai juos supjaustykite. Užpilkite ant jų druskos ir leiskite šiek tiek pastovėti. Vėliau sulčių perteklių nupilkite. Tuomet jau galite sudėti burokėlius į iš anksto paruoštus stiklainius ar indą. Ant labai mažos ugnies kaitinamame puode išmaišykite vandenį, cukrų, įpilkite juodųjų serbentų likerį. Kai marinatas atvės, supilkite raudonojo vyno actą. Užpilkite marinatą ant burokėlių ir palaikykite bent per naktį. Tuomet jau galima skanauti šių prabangių burokėlių. Toks receptas skirtas trumpam pamarinavimui, bet jei norite, galite išmėginti analogišką receptą ilgam burokėlių laikymui. Tokiu atveju marinatas turėtų būti virimo temperatūros. Marinato gaminkite kiek daugiau, kad tikrai nepritrūktų, nes burokėliai stiklainiuose turi būti pilnai apsemti. Jei reikia, tiesiog papildomai pilkite vandens.
Marinuoti burokėliai su įvairiais prieskoniais
Jums reikės: 6 vidutinių burokėlių, dviejų šauktų alyvuogių aliejaus, 2 arbatinių šaukštelių kalendros, garstyčių, pankolio, lauro lapų, kmynų ir arba kuminų mišinio, ¼ stiklinės raudonojo vyno acto, druskos. Išvirkite burokėlius, atvėsinkite juos ir nulupkite. Tuomet susmulkinkite burokėlius burokine tarka arba supjaustykite norimos formos gabalėliais. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite į aliejų prieskonius, druską ir gerai išmaišykite. Kepinkite apie tris minutes ant nedidelės ugnies. Tuomet suberkite į keptuvę burokėlius, įpilkite raudonojo vyno acto, jei trūksta skysčio, galima pilti šiek tiek vandens. Toks marinatas leis burokėlius išlaikyti apie penkias dienas. Jei norite, galite mėginti panašų marinatą ilgalaikiam konservavimui stiklainiuose. Šiuo atveju papildomai teks pilti vandens, nes burokėliai stiklainiuose turi būti pilnai apsemti. Su prieskoniais marinuoti burokėliai tinka su keptomis bulvėmis, prie įvairių mėsos patiekalų.